Att göra en julgås – forma smör i utsirad träform – är en levande tradition i Särna – Idre och Härjedalen. Området har kvar många kulturyttringar sedan vi tillhörde Norge.
Varje snidare hade sitt eget favoritmönster, olika gårdar hade olika mönster. Elis Wall började under 1970-talet att göra kopior av gamla formar. Han lånade formar i hela området och nådde upp till 230 olika kopior. De minsta rymmer smör för en portion, den största hela 6 kilo smör.
Hur gör man då på enklaste sätt för att få en fin gås att sätta på smörstaken till jul och andra högtider?
Vik isär formen och lägg den tillsammans med toppen i ett rymligt kärl med kokhett vatten. Låt den ligga i vattnet en timme med en tyngd på, som håller delarna under vattenytan. Lägg den sedan i rikligt med kallt vatten en timme, så att den blir ordentligt avkyld.
Sätt ihop formen, använd en spik eller tråd då träpinnen inte passar när formen svällt i vattnet. Packa smöret omsorgsfullt medan formen är kall och blöt. Smöret bör vara “källarsvalt”, inte kylskåpskallt och hårt, inte rumsvarmt och kladdigt, om man ska lyckas bra. Veckla så försiktigt ut formen och du har en vacker julgås att pryda bordet med.
Lyckas du inte bra första gången, så är det bara att göra om proceduren med samma smör. Det brukar gå bra att göra flera/många julgåsar i en följd när formen väl är preparerad om man sköljer den i kallt vatten mellan “gjutningarna”. Det är viktigt att formen är kall och mättad med vatten. Du kan även prova att öppna formen nere i en rymlig bunke fylld med kallt vatten.
Efter användning bör du diska formen i riktigt hett vatten så det inte blir kvar smör som kan härskna. Låt torka och förvara på luftig plats.
Text: Tjern Inga Wall 2013
Läs mera om julgåstillverkning i en artikel ur Dalabygden 51/52 1980.